Na całym świecie yerba mate ma miliony zwolenników, nic więc dziwnego, że napój ten dotarł także do Polski. Jego popularność w naszym kraju wciąż rośnie. Osoby, które na dobre się w nim rozsmakowały poszły o krok dalej i wyposażyły się w specjalne naczynie wykonane z drewna, ceramiki bądź tykwy, tworząc tym samym cały rytuał.
Jedni pokochali yerbę za jej niepowtarzalny smak, drudzy za wyjątkowe właściwości prozdrowotne. A czym tak naprawdę jest yerba mate i jakie korzyści czerpiemy z jej picia?
Sposób spożywania yerby uczynił z tej czynności prawdziwy rytuał. Yerba mate jest inaczej nazywana herbatą misyjną albo paragwajską. Jest ona wywarem ze zmielonych suchych liści ostrokrzewu paragwajskiego.
Aby najpełniej cieszyć się aromatem i nutami smakowymi należy zaopatrzyć się w specjalne naczynie - matero i bombillę, czyli w słomkę z sitkiem.
Susz wsypuje się do naczynia, po czym zalewa gorącą wodą. Ponieważ napar jest intensywny trzeba uważać z ilością wsypywanego suszu. Idąc do sklepu bez problemu można znaleźć wiele różnych mieszanek zrobionych na bazie czystej yerby. Podobnie jak z innymi napojami, jak kawa, czy herbata, do yerby też trzeba się przyzwyczaić i niekoniecznie zasmakuje ona każdemu za pierwszym razem. Dlatego najlepiej zacząć od wersji łagodnej w smaku.
Skąd pochodzi Yerba mate?
Yerba mate przywędrowała do Europy z Ameryki Łacińskiej. Jest ona robiona z wiecznie zielonego drzewa, jak jest nazywany ostrokrzew paragwajski, który rośnie na obszarze Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Najpierw była to roślina dzika, jednak z czasem była uprawiana na plantacjach. Odkrywcami yerby mate było plemię Indian Guarani. Na nasz kontynent trafiła ona dzięki misjonarzom jezuickim, którzy trafili do Indian w XVII wieku, a następnie zaczęli wysyłać sproszkowane liście za ocean. Kiedy Europejczycy poznali nowy smak, yerba mate stopniowo zaczęła być alternatywą dla herbaty sprowadzanej z Azji. Obecnie jest ona także jednym z napojów chętnie spożywanych w krajach arabskich. Yerba mate jest uważana za jedną z używek, w końcu zawiera niemałe ilości kofeiny, ale pomimo to nie działa tak silnie uzależniająco jak inne używki.
Yerba mate - właściwości prozdrowotne
Jest przede wszystkim bogata w guaranę, czyli kofeinę. Właśnie dlatego często jest ona pita zamiast kawy. Rozbudza, poprawia koncentrację i dodaje energii. Na tym jednak nie koniec. Do tego dochodzą witaminy A, B1, B2, C, E, cenne minerały i antyoksydanty. Jest bardzo ceniona przez osoby, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Niemal natychmiastowo w trakcie picia zmniejsza się apetyt, a dzięki przyspieszonej przemianie materii tłuszcz szybciej ulega spalaniu.
Pijąc napar regularnie, można w krótkim czasie obserwować spadek wagi. W toku wielu badań naukowcy udowadniają, że yerba mate wzmacnia układ odpornościowy i redukuje poziom cholesterolu. Pomaga oczyścić krew z toksyn, poprawia kondycję skóry i paznokci. Działa także przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie.