Blog sklepu Zakręcony Słoik

Smacznie i zdrowo!

  1. Kategorie: Potrawy wegetariańskie

    Pasztet z czerwonej soczewicy

    Jeśli jesteście objedzeni po Świętach, imprezach Sylwestrowych i nie możecie już patrzeć na mięso, pieczenie, bigosy, szynki, mam dla Was lekką i zdrową alternatywę – pasztet z soczewicy.
  2. Koktajl malinowy z kaszą jaglaną
    Kategorie: Desery, ciasta i napoje

    Koktajl malinowy z kaszą jaglaną

    Z cyklu zdrowe śniadanie… Pomysł na odżywczy koktajl.
  3. Kategorie: Informacja

    Zakwas z buraków

    A teraz coś dla smacznego barszczu –
  4. Kategorie: Potrawy mięsne

    Świąteczna pieczeń z suszonymi morelami

    A teraz proponujemy coś smacznego na Święta – pieczeń z suszonymi morelami! SKŁADNIKI: 1 kg karkówki mielonej, 100 g moreli suszonych bezglutenowych BIO, 50 g orzechy brazylijskie bezglutenowe BIO, 1 łyżeczka soli kłodawskiej, różowej, 1 łyżeczka Eko pieprzu czarnego, ½ łyżeczki Eko majeranku, 1 łyżeczka prosa białego, 1 łyżeczka Eko czarnuszki, 1 jajko, olej do wysmarowania blachy, np. olej kokosowy bezwonny BIO. PRZYGOTOWANIE: Do zmielonej karkówki dodaj 1 jajko...
  5. Kategorie: Potrawy wegetariańskie

    Pieczone warzywa

    Pieczone warzywa to idealny dodatek do niedzielnego obiadu ale nie tylko. Poniżej zamieszczamy przepis na naprawdę smaczne warzywa. Mogą posłużyć jako zdrowa kolacja lub dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: ziemniaki ekologiczne , marchew ekologiczna, korzeń pietruszki świeżej BIO, seler świeży BIO, oliwa z oliwek, Eko pieprz czarny mielony, sól kłodawska różowa, Eko przyprawa prowansalska. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obrać i pokroić w grube paski (takie grube fryty), ułożyć je na blaszce wyłożonej...
  6. Kategorie: Potrawy wegetariańskie

    Hummus

    Uwielbiam hummus… Ten przygotowany własnoręcznie smakuje pierwszorzędnie. Aby hummus był idealnie gładki, musimy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę i wstawić do lodówki wodę mineralną, by mocno się schłodziła. Wierzcie mi, że warto spróbować. Hummus przygotowany z ciecierzycy w zalewie ze słoika, czy z puszki nie umywa się ;-). O sekretach przygotowania najpyszniejszego na świecie hummusu przeczytałam w książce „Jerozolima”, której autorem jest...
  7. Kategorie: Desery, ciasta i napoje

    Ciasto czekoladowe z buraczkami

    CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI Buraki po raz kolejny Pysznie czekoladowe i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Dzieci pokochają to ciasto… SKŁADNIKI: 1 szklanka jogurtu naturalnego (powinien być płynny; ja zmieszałam pół szklanki jogurtu Klimeko 2% z połową szklanki mleka), 0,5 szkl. puree z pieczonych buraczków (przepis podawałam tutaj – zmiksować po upieczeniu), 2 jajka, 3/4 szkl. cukru trzcinowego BIO, 1 cukier waniliowy BIO...
  8. Kategorie: Potrawy wegetariańskie

    Placki z dyni

    Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dzisiaj chciałam zaproponować placki z dyni. To kolejny sposób wykorzystania pure z pieczonej dyni, na który przepis podawałam tutaj. SKŁADNIKI: 0,5 szkl. mąki pszennej tortowej Typ 480 BIO, 0,5 szkl. mąki gryczanej pełnoziarnistej, 0,5 łyżeczki bezglutenowej sody oczyszczonej, 1 łyżeczka Eko cynamonu cejlnońskiego, 0,5 łyżeczki mielonego Eko imbiru, szczypta białej soli kłodawskiej, 1 szkl. pure z upieczonej dyni, 1 jajko, 0,5 szkl...
  9. Kategorie: Zupy & Potrawy wegetariańskie

    Zupa krem z pieczonych buraczków

    Podawałam już na blogu przepis na sałatkę z pieczonych buraczków, więc dzisiaj przychodzi pora na zupę krem: ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURACZKÓW SKŁADNIKI: 4 duże upieczone buraczki, 2 ząbki świeżego czosnku BIO, świeży imbir BIO, około 2 cm (zamiennie mielony Eko imbir), 1 puszka mleczka kokosowego  BIO, 1,5 szkl. wody, 2 łyżki soku z cytryny świeże BIO, 1 łyżeczka białej soli kłodawskiej, Eko pieprz czarny, Eko chili, natka...
  10. Kategorie: Porady & Informacja

    Kura i jej jajko

    Przechowywanie jaj Skorupa jaja kurzego składa się głównie z węglanu wapnia. Znajdują się w niej mikropory, przez które odbywa się wymiana powietrza i gazów. Porowata struktura skorupy umożliwia również przenikanie do wewnątrz drobnoustrojów, które powodują psucie się jaj. Częściowo zapobiega temu cienka powłoka zeschniętego śluzu, która zakrywa pory. Dlatego też, nie należy myć jaj, ani wycierać, aby nie zetrzeć jego...

Elementy 111 do 120 z ogólnych 141

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.