Blog sklepu Zakręcony Słoik

Smacznie i zdrowo!

  1. Miód nawłociowy - krótka charakterystyka
    Kategorie: Porady & Informacja

    Miód nawłociowy - krótka charakterystyka

    Słyszeliście o miodzie nawłociowym? Jest dość rzadko spotykanym miodem. Powstaje z nektaru kwiatów nawłoci. Charakteryzuje się słodkim smakiem choć wyczuć w nim można kwaskowo - gorzką nutkę. Szybko krystalizuje i tworzy delikatną, kremową konsystencję łatwą do rozsmarowania. Miód nawłociowy cechuje się wysokimi właściwościami antybiotycznymi i ma bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.
  2. Ryż czerwony - nowość na naszych stołach
    Kategorie: Porady & Informacja

    Ryż czerwony - nowość na naszych stołach

    Ryż jest jednym z tych rodzajów zbóż, które spożywa się w niemal wszystkich regionach świata. Jest w różnych odmianach, a każda z nich wyróżnia się pod względem smaku i wartości odżywczych. W polskiej kuchni najbardziej popularny jest ryż biały, ale jakby dokładniej przyjrzeć się rodzajom ryżu, jakie można kupić w sklepach, barwne ziarenka są dla naszego zdrowia cenniejsze. Jedną z odmian, w które warto zaopatrzyć swoją kuchnię jest ryż czerwony. Czym się wyróżnia?
  3. Jagoda Acai - pochodzenie, właściwości i pozyskiwanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Jagoda Acai - pochodzenie, właściwości i pozyskiwanie

    Prozdrowotny tryb życia odgrywa coraz większą rolę. Z tego względu ludzie szukają kolejnych produktów spożywczych, zawierających jak najwięcej składników odżywczych. Jednym z owoców, które przez wzgląd na swoje walory smakowe i skład cieszą się rosnącą popularnością, są jagody Acai.
  4. Skąd pochodzi kakao? Jak wpływa na organizm? - Wszystko co musisz wiedzieć o kakao
    Kategorie: Porady & Informacja

    Skąd pochodzi kakao? Jak wpływa na organizm? - Wszystko co musisz wiedzieć o kakao

    Większość z nas kocha czekoladę. Uwielbiamy jej smak, ale kaloryczność już niekoniecznie. Nie jest ona uważana za zdrową, a jednak zawiera coś, co posiada ogromną dawkę antyoksydantów – kakao. Czekolada też może mieć wartości odżywcze, ale to jest zależne od tego jaki jest jej skład. Skąd pochodzi kakao i co o nim wiesz?
  5. Pyłek kwiatowy - pszczeli, naturalny superfoods
    Kategorie: Porady & Informacja

    Pyłek kwiatowy - pszczeli, naturalny superfoods

    Pyłek kwiatowy, zwany inaczej obnóżem pszczelim to pyłek zebrany przez pszczoły z pylników kwiatowych roślin zielonych i drzew, wymieszany z niewielką ilością pszczelej śliny oraz nektarem. W postaci obnóży pszczoły przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się na trzeciej, tylnej parze nóg. Pyłek w formie obnóży pozyskuje się za pomocą poławiaczy pyłku i po wysuszeniu stanowi on surowiec farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.
  6. Yerba mate - właściwości, pochodzenie, wytwarzanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Yerba mate - właściwości, pochodzenie, wytwarzanie

    Na całym świecie yerba mate ma miliony zwolenników, nic więc dziwnego, że napój ten dotarł także do Polski. Jego popularność w naszym kraju wciąż rośnie. Osoby, które na dobre się w nim rozsmakowały poszły o krok dalej i wyposażyły się w specjalne naczynie wykonane z drewna, ceramiki bądź tykwy, tworząc tym samym cały rytuał. Jedni pokochali yerbę za jej niepowtarzalny smak, drudzy za wyjątkowe właściwości prozdrowotne. A czym tak naprawdę jest yerba mate i jakie korzyści czerpiemy z jej picia?
  7. Kategorie: Porady & Informacja

    Awokado - właściwości, wartości odżywcze, zastosowania w kuchni

    Od wieków awokado było owocem cenionym w Ameryce Środkowej. Jednak jego walory nie kończą się na charakterystycznym smaku meksykańskiego guacamole. Chociaż do Europy dotarło znacznie później, szybko zostało docenione, zarówno jak składnik wyśmienitych dań, jak i owoc o niezwykłych właściwościach odżywczych.
  8. Stewia czy ksylitol - co jest zdrowsze?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Stewia czy ksylitol - co jest zdrowsze?

    Biały cukier w ogromnych ilościach pojawia się w większości produktów spożywczych, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych. Jego spożywanie negatywnie odbija się na naszym zdrowiu, dlatego coraz częściej poszukujemy jego zamienników. Wśród naturalnych słodzików, które są używane w miejscu białego cukru, są m.in. ksylitol i stewia. Ile o nich wiemy? Lepsza jest stewia, czy ksylitol?
  9. Herbata z hibiskusa - lecznicze właściwości naparu
    Kategorie: Porady & Informacja

    Herbata z hibiskusa - lecznicze właściwości naparu

    Hibiskus jest krzewem uprawianym w Egipcie, Sudanie, Tajlandii i Meksyku. Płatki jego kwiatów są używane do sporządzania charakterystycznych w smaku naparów. Herbata z hibiskusa jest na tyle specyficzna, że przez jednych jest wyjątkowo lubiana, przez innych w ogóle. Za względu na to, że posmak naparu jest lekko kwaskowaty, lepiej smakuje po słodkim posiłku. Nie bez powodu może on przywołać skojarzenie witaminy C, a co oprócz niej znajdziemy w tej roślinie?
  10. Kategorie: Porady & Informacja

    Masło shea - właściwości, historia, zastosowania, zalety i wady

    Jednym z częstych składników kosmetyków jest masło shea, czyli masło karite. Orzechy masłosza, z których pochodzi ten olej rosną na drzewach w Afryce. Pierwsze owoce można zebrać dopiero na 30-40 letnich roślinach. Przez swą długowieczność, mieszkańcy Afryki uważają drzewo shea za święte.

Elementy 51 do 60 z ogólnych 141

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.